Pregled kamera za video nadzor u 2019. godini

Svake godine, portal IPVM sažima glavne napretke i promjene oko kamera za video nadzor, temeljenu na vodećim pokazateljima o industrijskim testiranjima i izvješćivanju.

Prosječna rezolucija i dalje raste

Rezolucija koja se prosječno koristi i dalje polagano raste, a statistika o korištenju rezolucije prikazuje sljedeće:

 

Po konkretnim podacima, videonadzorne kamere sa 4 megapiksela postaju sve više normalna pojava na tržištu, iako i dalje značajan broj korisnika još uvijek koristi 1080p rezoluciju.

Maksimalna rezolucija se ne povećava

Međutim, ponuđena maksimalna rezolucija ne raste. Prošlo je gotovo desetljeće otkako su uvedene H.264 kamere sa 10 megapiksela. Ipak, u protekloj godini je izdano nekoliko kamera sa rezolucijom od 10 megapiksela ili većom. Prije par godina, objavljeno je nekoliko kamera jačine 20 megapiksela, a Canon je prošle godine najavio kameru od 20 megapiksela koja bi koštala 20.000 $, ali to ostaje iznimka.

Proizvođači komponenti od nedavno počinju najavljivati 8K (tj. 33 MP) snimke, ali takve IP kamere još nisu objavljene. Osim toga, jedan start-up planira izdavanje kamere sa super-rezolucijom za 2019. Dakle, značajno povećanje maksimalne rezolucije će doći u nekom trenutku, ali za sada taj trenutak leži u budućnosti.

Niske cijene za 4K / 8MP poboljšanja

Iako je rast rezolucije ostao spor, performanse jeftinih 4K / 8MP kamera značajno su porasle u proteklih godinu dana. U prošlim testovima, jeftini 4K modeli s fiksnim objektivima su imali značajne probleme čak i umjereno osvijetljenim ili WDR prizorima, s nekoliko prednosti u odnosu na kamere sa 4MP ili čak modelima s 1080p rezolucijom. Međutim, u našem pregledavanju kamera s fiksnom lećom i rezolucijom od 8MP / 4K, više modela kamera se pokazalo vrlo uspješnima u ovim scenama, s jasnim prednostima u odnosu na niže rezolucije, slabijem osvjetljenju na višoj kvaliteti (slika ispod) i WDR slikovnim prikazima te znatno manjim bit rate-om.

 

Primjeri 8MP / 4K kamere

Očekujemo da će se taj trend nastaviti jer sve jeftiniji modeli dolaze u sljedećim generacijama, a senzori i obrada i dalje sazrijevaju.

Rast kamera sa višestrukom slikom – više opcija, promjenjivi IR i 4K

Segment kamera sa višestrukom slikom nastavio je rasti u 2018. godini, posebno sa modelima koji se mogu ponovno postavljati. Mnogi veliki proizvođači su najavili nove modele, uključujući Avigilon, Axis, Dahua, Hanwha, Hikvision i mnogi drugi, s integriranim IR-om koji se sve češće pojavljuju i sa sve višim rezolucijama.

Dok kamere sa višestrukom slikom ostaju niša za sebe, one postaju sve važnije za velike projekte koji vide prednosti u smanjenju ukupnog broja kamera, kabliranja, troškova montaže i VMS licence.

Poboljšanje dometa IR-a na PTZ kamerama

Iako se smanjuje korištenje PTZ kamera, budući da se njihov postotak i dalje smanjuje, PTZ kamere su se značajno poboljšale u zadnje dvije godine.
Očekujemo da će se upotreba IR PTZ kamera i dalje povećavati, a kamere će se poboljšati, čak i kada se ukupno korištenje PTZ kamera smanjuje.

Raspoloživost H.265 kamera se povećava, ali nije presudna

Dok je 2017. godina bila trenutak kada su H.265 kamere ušle u “mainstream”, u 2018. godini je došlo do daljnjeg povećanja ponude. Dva najveća proizvođača videonadzorne opreme su počeli uvoditi ograničene modele kamera H.265. Unatoč tome, H.265. (ili nedostatak istog) općenito nije bila značajna konkurentska prednost. To je vjerojatno zbog toga što je današnja sveprisutnost pametnih kodeka i samo skromno povećanje rezolucije, bandwidth je postao manji faktor za kupnju kamere.

HD Analog kamere pate od usporavanja

Iako je HD Analog dobio novi život (ili je barem odgodio smrt analognog, ovisno o pogledu pojedinca), korištenje HD analognog modela je patilo od usporavanja na visokim rezolucijama i novim značajkama kao što je Power-over-Coax.

Na primjer, Hikvision je 2016. najavio HD TVI kameru i model snimača sa Power-over-Coax značajkama. Međutim, čak i početkom 2019. godine ovi modeli još uvijek nisu svugdje dostupni. Osim toga, modeli Dahua 4K HD CVI se sporo razvijaju, sa jeftinijim modelima koji su se počeli isporučavati krajem 2018.

Artificial intelligence (AI) / Deep learning – puno marketinga i malo proizvoda

Deep learning i umjetna inteligencija su bile ključne marketinške riječi u 2017./18. (vidi Dahua-inu kampanju “AI creates value” u nastavku), ali distribucija proizvoda je bila relativno mala s obzirom na količinu marketinških najava i aktivnosti.

 

Dahua - AI creates value

Nadalje, AI / Deep Learning prozivodi koji su objavljeni i testirani su radili prilično loše. Primjerice, imali su značajnih problema s propuštenim detekcijama, vozilima koja su otkriveni kao ljudi, životinjama koje su otkrivene kao ljudi i netočnim demografskim podacima. Dahua-ina “AI” kamera za prepoznavanje lica također je patila od niske stope prepoznavanja i problema s krivim raspoznavanjem osoba.

Međutim, očekujemo da će se AI analitika nastaviti poboljšavati kako tehnologija bude sazrijevala, budući da su mnogi startup-ovi sada fokusirani na ovaj segment i planiraju izbaciti nove proizvode u ovom području.

Utrka do dna – pad cijena ipak usporava

Dok je sredinom 2010.-ih godina došlo do značajnog smanjenja cijena, budući da su se kineski proizvođači utrkivali, 2018., kao i 2017. su zabilježili minimalna daljnja smanjenja cijena, pri čemu je oko 600-700 kn u grubo najniža cijena za ovlaštenu, brendiranu prodaju proizvoda.

Teško je odrediti koji su čimbenici najvažniji u stabilizaciji cijena (npr. povećani troškovi podrške, troškovi kibernetičke sigurnosti, saturacija…) Međutim, ne očekujemo da će se nastaviti utrka do dna što se tiče cijena. Osim, ako se svjetsko ekonomsko gospodarstvo značajno pogorša u 2019. (npr. globalna recesija koja utječe na Kinu), kineski proizvođači mogu barem privremeno prodavati za još niže cijene jer imaju višak proizvodnih kapaciteta i inventara, ali jako je neizvjesno da li će se to dogoditi.

Jedna značajna iznimka je američki startup Wyze (na čelu s bivšim zaposlenicim Amazona), koji je eksplodirao na tržištu IP kamera, prodavajući milijun kamera po cijeni od 20$ po kameri. Iako ne vidimo da je to (barem u 2019.) imalo utjecaja na komercijalno tržište (jer Wyze prodaje vlasničke / zatvorene sustave za poslovne korisnike i s niskom kvalitetom), njihov poslovni model će imati sve veći utjecaj na potrošačku stranu.

 

Kibernetička sigurnost ostaje važna, manje hakiranja

Iako je važnost Cybersecurity-a u videonadzoru postala veoma bitna u 2017. (s više značajnih backdoor-ova i znatnog broja hakiranja) i ostala je glavni čimbenik, posebno za veće korisnike, u 2018. godini uočeno je manje značajnih ranjivosti i iskorištavanja sustava.

Kibernetička sigurnost će ostati važno pitanje i u 2019. godini, jer se dobavljači pokušavaju razlikovati po tome koji je sigurniji. Dokazivanje da netko nema ranjivosti je jako izazovno, pošto je običnim ljudima teško znati kolike značajne ranjivosti postoje u proizvodima. Kao zastupnici, proizvođači dobivaju certifikate različitih stupnjeva vjerodostojnosti kako bi pojačali svoje vjerodajnice.

Utjecaj trgovinskog rata

Potencijalno najznačajniji i najprimjetniji događaj u zadnjih godinu dana bio je trgovinski rat između Kine i SAD-a, gdje su SAD uvele carine na neke proizvode za videonadzor (Kina je već dulje vrijeme imala visoke tarife za strane proizvode za videonadzor) i zabranile američkoj vladi da koristi Dahua, Hikvision i Huawei proizvode za videonadzor.

Izravni utjecaj tih poteza u svijetu je bio skroman, i umjeren utjecaj je imao u SAD-u (iako su dionice Dahue i Hikvisiona naglo pale kao odgovor na situaciju). Međutim, ovisno o tome kako se odvijaju trgovinski ratovi (da li će se riješiti početkom 2019. ili će se proširiti na cijelu 2019.), to bi moglo značajno utjecati na proizvođače i kupce širom svijeta.

Pogled prema 2020

Izvan političko / ekonomskog okruženja, najznačajnija potencijalna promjena za videonadzorne kamere je kada i kako će se duboko učenje (“deep learning”) provoditi na videonadzornim kamerama.

Proizvođači mogu najaviti povećanje maksimalne rezolucije, dodatke za IR i više kamera sa višestrukom slikom i nastaviti poboljšanje implementacije H.265 kompresije. Međutim, ove promjene su vjerojatno minorne u usporedbi s učinkovitim razlikama koje duboko učenje može pružiti u točnoj detekciji.

Izvor: www.hikvision-hrvatska.hr
preloader