Rampe i motori za kapije

Koji motor odabrati?

Pri kupovini motora za vašu kapiju, uvijek se javlja pitanje koji motor odabrati?

Pri odabiru motora za kapiju, najveću ulogu ima težina same kapije, pa je tako i ključna karakteristika svakog motora, njegova nosivost. Nosivost motora treba da bude veća od težine kapije, ali ne previše. Nema smisla stavljati motor nosivosti 600kg na kapiju težine 200kg, ali isto tako ni stavljati motor nosivosti 400kg na kapiju težine 400kg, dakle za optimalan rad, nosivost treba biti nešto veća od težine.

Pored nosivosti, pri odabiru motora, obratiti pažnju i na učestalost otvaranja i radnu temperaturu motora. Učestalost otvaranja je bitna za firme ili neke frekventnije prolaze. Ukoliko kapija radi više od preporučenog, može doći do pregrijevanja motora.

KIT H30-650

Da li se motor može ugraditi na svaku kapiju?

Teoretski se motor može ugraditi na svaku kliznu ili krilnu kapiju, ali da bi motor adekvatno radio, otvaranje i zatvaranje kapije mora biti savršeno. Pri otvaranju i zatvaranju kapije ne smije biti nikakvih prepreka, kod krilnih kapija, brave moraju biti sa minimalnim trenjem, isto tako i kod kliznih kapija, točkovi ili drugi mehanizam moraju da klize perfektno.

 

preloader