Požar, bolje spriječiti nego liječiti

Izbijanje požara

Svjedoci smo situacija u kojima u trenutku nestane sve što je neko godinama gradio i stvarao. Uzrok može biti poplava, požar, klizište ili neka druga prirodna nesreća. Požar, može nastati nepažnjom, ljudskom greškom, greškom mašine, spletom nesretnih okolonosti… Bilo kako bilo, kad se desi, kasno je, vrijeme se ne može vratiti, ali se šteta može smanjiti pravovremenim otkrivanjem požara. Vatrodojavni sistemi svakako su od velike pomoći u takvim situacijama.

FC410LPSYR

 

Postoje različiti sistemi vatrodojave, zasnovani na različitim tehnologijama, ali u suštini svi su zasnovani na istom. Detektovati požar, dim, visoku temperaturu i poslati upozorenje, oglasiti sirenu,  obavjestiti odgovorne i sl.

Samostojeći detektori

Kao najjednostavnije rješenje, za stanove ili kuće, koriste se tzv. “samostojeći detektori”. Mogu se napajati iz baterija, kada detektuju požar oglašavaju sirenu ili mogu imati svjetlosnu signalizaciju. Namjena je im je prvenstveno da štite korisnika koji je u objektu, ali zbog zvučne signalizacije mogu biti korisni i u objektima gdje niko ne boravi.

Konvencionalni sistemi

Konvencionalni sistemi (klasični) jesu kombinacija samostojećih detektora i vatrodojavne centrale sa kojom su svi detektori povezani. Centrala, uz odgovarajuću zvučnu ili svjetlosnu signalizaciju obaještava  odgovornu osobu i/ili vatrogasce u zavisnosti od toga kako je programirana.

FCJ400-REP

Adresabilni sistemi

Adresabilni sistemi rade na istom principu kao i konvencionalni, dakle detektori povezani sa centralom koja aktivira svjetlosnu i/ili zvučnu signalizaciju te obavještava o  tačnoj lokaciji požara unutar objekta. Dakle u odnosu na konvencionalne sisteme, javljaju tačnu lokaciju požara unutar objekta i nudi pojedinačan nadzor nad svakim detektorom.

FC520

Koji sistem odabrati

Za kuće, stanove, garaže i sl. sasvim dovoljan je samostojeći detektor. Za manje i objekte srednje veličine konvencionalni sistemi su sasvim zadovoljavajući izbor. Za veće objekte, kao i za objekte koji sadrže zapaljive materije, labaratorije, objekte gdje se obavlja hemijska proizvodnja i slične objekte preporučena je instalacija adresabilnih vatrodojavnih sistema.

 

preloader