Kontrola pristupa, zaštita i evidencija radnog vremena

Kontrola pristupa

Kontrola pristupa je sistem koji postaje nezamjenjiv i u manjim kompanijama. U ovu svrhu se koriste različite tehnologije i rješenja, od jednostavnih gdje korisnici unose šifre za autorizaciju, preko beskontaktnih kartica pa sve do složenih rješenja, tzv. biometrijske identifikacije koja pruža najveću razinu sigurnosti,  koristi inteligentna rješenja za prepoznavanje lica ili otiska prsta. Dvije osnovne primjene ovih sistema su sigurnost i evidencija radnog vremena.  Često se nalaze u kombinaciji sa alarmnim sistemima, sistemima vatrodojave tj. općenito sa sistemima zaštite.

 

Biometrijska kontrola pristupa

Biometrijska identifikacija se obavlja na osnovu biometrijskih podataka kao što su zjenica oka, kontura lica ili otisak prsta. Ovaj pristup je najadekvatniji i elimiše sve nedostatke drugih identifikacijskih metoda (izgubljena kartica, ukradena kartica, oštećena kartica, zaboravljen pin i sl.), ali je nešto skuplji. Princip rada je jednostavan, biometrijski čitači se postavljaju na ulaz, a osoba se identificira otiskom prsta ili skeniranjem lica. Čitač se povezuje sa odgovarajučim softverom, poredi uzorak sa uzorcima u bazi podataka, te kada identificira korisnika, isti može pristupiti odnosno koristiti ono što mu je dozvoljeno. Također može da  bilježi pokušaje neovlaštenog pristupa, vrijeme pristupa i td.

DS-K1T605MF

Čitači i beskontaktne kartice

Primjena beskontaktnih kartica ili tag privjesaka predstavlja alternativu sistemima sa biometrijskom identifikacijom. Osnovne prednosti su im cijena i jednostavnost. Rad ovih sistema zasnovan je na RFID tehnologiji. Čitači emituju radio talase i kada detektuju beskontaktnu karticu u polju u kojem odašilju talase, očitavaju ID kartice (u slučaju najjednostavnijih kartica).

DS-K1101M

Umjesto kartica, mogu se koristiti i tagovi koji su praktičniji zbog svog oblika, izgledaju i mogu se koristiti kao privjesak za ključeve.  TAG MF-Y3 (CRVENI)Tehnolgija se često poredi i alternativa je za barkod tehnologiju,  prednost u odnosu na barkod tehnologiju je se znatno veća tačnost koja u odgovarajućim uslovima prelazi 99,5%, u odnosu na “skromnih” 90%-95% barkod tehnologije.

 

 

preloader